Traumainformoitu sote ja kasvatus: tärkeää työtä

Yhä useammat sote- ja kasvatusalan ammattilaiset kohtaavat työssään jollain tavoin traumatisoituneita ihmisiä. Tällöin on tärkeää ottaa tiettyjä asioita huomioon ja opetella toimimaan siten, että rakentaa enemmän kuin rikkoo.

Omassa työssäni olen saanut jo vuosien ajan nostattaa kiintymyssuhde- ja trauma-asioita esille. Ilokseni olen huomannut, että teema on noussut esiin viime aikoina monelta eri suunnalta. Lisätietoa traumainformoidusta työskentelystä löydät mm. täältä

Ote Iloa ja toivoa -sivustolta:

Traumainformoitu kohtaaminen

Traumainformoidulla kohtaamisella tarkoitetaan tunnehaavoja huomioivaa ihmisen kohtaamista. Sen filosofian taustalla on ajatus siitä, että traumaattiset kokemukset saavat ihmisen käyttäytymään usein epätarkoituksenmukaisesti ja tavalla, joka ei ole järkisyin perusteltua.

Ottamalla tämä huomioon ihmistyössä, esimerkiksi kouluissa eri sosiaali- ja terveydenhuollon pisteissä, voidaan pienilläkin teoiilla helpottaa merkittävästi traumatisoituneen ihmisen oppimista ja hoidon etenemistä sekä sekä sen vaikuttavuutta.

Tunnehaavoilla on suuri merkitys oppimiseen, terveyskäyttäytymiseen sekä esimerkiksi kipukokemukseen ja toimenpidepelkoihin.

Kirjoita oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.